Faktaa

Ragdollit ovat ihania!

Rotu on peräisin Amerikasta 1960-luvulta ja syntynyt enemmän tai vähemmän vahingossa Ann Baker nimisen naisen hoivissa. Rodulle ominainen velttous kissaa käsiteltäessä ei ilmene kaikilla yksilöillä, mutta vastaavasti joillakin yksilöillä niin voimakkaana, että niitä on suorastaa vaikeaa pidellä…. ainakaan yhdellä kädellä. Ragdoll-kolli voi olla todella suuri, mutta läheskään kaikki yksilöt eivät kasva jättimittoihin. Naaraskissat ovat enimmäkseen keskikokoisia. Kissa on puolipitkäkarvainen ja turkki on helppohoitoinen eikä takkuunnu jos sitä vähänkin hoitaa. Kissaa on kuitenkin harjattava säännöllisesti, sillä se rakastaa sitä. Yleensä. Sitä paitsi harjaamalla kissankarvat huushollissa pysyvät edes jossain kontrollissa karvanlähtöaikana. Kaikki karvaiset eläimet vaihtavat turkkinsa aika-ajoin ja ellet halua lainkaan karvoja kotiisi hanki jokin kalju rotu ja sille sitten takki. Haha.

Ragdoll on seurallinen rotu ja useimmiten kotonaan myös vieraiden ihmisten seurassa. Se on monesti täysin pelkäämätön, eikä sitä koskaan pidä päästää juoksentelemaan ulkona itsekseen, sillä se lähtee kenen matkaan hyvänsä. En ole myöskään vakuuttunut saisivatko kaikki tämän rodun edustajat hiiriä kiinni …. Yksi kissoistani liukastelee ja tipahtelee milloin mistäkin ja pitää parketilla kävellessään niin kovaa töminää, että hiiret luultavasti kuolisivat nauruun. Toisaalta Ragdollit voivat tarpeen vaatiessa liikkua hyvinkin varmasti ja ripeästi, esimerkiksi pakastimen ovea avattaessa. Siellä on nimittäin paikallisia saaliseläimiä, katkarapuja.

Yksi kissoistani kulkee koiran mukana lenkillä valjaissa, yksi pyörtyy jos sen vie ulos. Yksi nukkuu lavuaarissa ja syö kaikki kasvit. Kaikki tulevat toimeen koiran kanssa, joka on vanha ja lämmin labradorinnoutaja ja ensimmäinen pentue myös nukkui koiran kanssa vähän isompana. Ragdoll on todellinen perhekissa ja sitä voi suositella ystäväksi nuorelle ja vanhalle. Kaikki kissat tarvitsevat kuitenkin myös yksityisyyttä ja ne myös nukkuvat paljon. Varsinkin lapsiperheessä on huolehdittava siitä, että kissa saa rauhassa kasvaa tasapainoiseksi aikuiseksi. Mikäli kissa joutuu olemaan paljon yksin, sille kannattaa mielestäni hankkia kaveri.

Jotkut ihmiset ja jotkut kissatkin rakastavat näyttelytoimintaa. Siitä voi saada itselleen hyvän harrastuksen, jonka parissa jotkut viihtyvät koko ikänsä. Kissanäyttelyissä minua erityisesti viehättää tuomareiden seuraaminen. He todella rakastavat kissoja ja se näkyy! Useimpien on vaikeaa olla pussailematta arvosteltaviaan. Näyttelyissä myös aina tarvitaan apujoukkoja, ehkä se on sinua varten?

Kissahan on kuitenkin ensisijaisesti aina perheenjäsen, jonka terveys ja luonne menevät ulkonäköseikkojen edelle. Kaunotar, kissa tai ihminen, joka käyttäytyy kuin hirviö ei paljoa lämmitä. Mielestäni kasvatustoiminnassa terveyden, mukaan luettuna mielenterveys, tulisi mennä muiden asioiden edelle, sillä sairas lemmikki on perheessä suuri surun aihe. Kissa on kuitenkin elävä olento, ei tuote ja osa asioista tulee aina olemaan Korkeammassa kädessä. Pyrkikäämme kuitenkin tekemään parhaamme ja vaikuttamaan siihen mihin voimme.

Käytä kissasi aina vuosittain eläinlääkärillä tarkastuksessa ja rokotettavana. Rokotuskäytännöt vaihtelevat tautitilanteiden mukaan ja ajankohtaisen tiedon saat eläinlääkäriltäsi. Eläinlääkäri myös neuvoo eri matolääkkeiden käytössä.

Rodusta, sen kuvioista ja väreistä on runsaasti tietoa Ragdoll-yhdistysten omilla sivuilla. En siis toista sitä kaikkea tässä, vaan pyydän sinua katsomaan tarkempaa tietoa rotuominaisuuksista sekä väri- ja kuviovaihtoehdoista
www.ragdoll.fi ja www.finragdolls.net
Muista kissaroduista voit hakea tietoa www.surok.fi ja www.kissaliitto.fi